Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Święto plonów - Dożynki 2018

Jak co roku I mnie nie mogło zabraknąć tego dnia. Pamiętacie człowiek ze wsi wyjedzie ale wieś z człowieka nigdy. Ja pochodzie z małej wsi Popielewo, leży w województwie wielkopolskim, nad malowniczym jeziorem ciągnącym sie około 15km. Zdjęcie z drona zrobione przez   Łukasza Winarskiego . W naszej gminie w tym roku Dożynki zorganizowani we wsi Jastrzębowo. Były naprawdę udane, pogoda dopisała. Miałam nawet okazje brać udział w konkurencji o nazwie ,, rzut wałkiem w głowe sołtysa", tą głową była dynia. Chyba bardzo lubie naszą panią sołtys bo nie trafiłam. :-P Na stoisku mojej miejscowości można było spróbować chleba ze smalcem, gzikiem I pomidorem. Na zagryske był oczywiście ogórek małosolny, pomidorki. Nie zabrakło również różnych ciast I babeczek. Mam nadzieję że tradycja dożynkowa przetrwa jeszcze wiele wiele lat. Pozdrawiam,  Honorata 

KROKIETY




Pyszne krokiety w moich stronach najczęściej podawane z czerwonym barszczem.
Smacznie tanio i dobrze. 
Zaczynamy.





Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju + olej do smarowania patelni
1 szklanka wody
szczypta soli

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
pieczarki bądź kiełbasa
sól
pieprz

Panierka:
Bułka tarta
2 jajka
sól
pieprz



Krok 1. Mieszamy mąkę, wodę, jaja, mleko, sól i olej, można zmiksować albo po prostu dobrze rozmieszać trzepaczką.


Krok 2. Patelnie smarujemy olejem, rozgrzewamy i smażymy naleśniki. Naleśniki muszą być cienkie i nie muszą być mocno przypieczone. Zostawiamy do ostygnięcia.

A teraz farsz.


1. Odlewamy wode z kapusty kiszonej, kroimy ją, wkłądamy do garnka dodajemy trochę przegotowanej wody, i gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gdy się trochę podgotuje dodajemy kiełbasę, jeśli ktoś woli pieczarki to dodajemy podsmażone pieczarki. Gotujemy, aż do wyparowania wody co jakiś czas mieszając żeby kapusta się nie przypaliła. 

Panierowanie 

1. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, można dodać trochę przyprawy do kurczaka, bułkę tartą wysypujemy do miseczki. 
2. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy tak by po bokach nic nam nie wyleciało. 
3. Obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce i smażymy. 

Gotowe :) 









Komentarze

Popularne posty