14 Lutego dzień świętego Walentego
oraz psychicznie chorych hehe
Pomysł 1.



Krok 1. Wszystkie składanki wkładamy do miski i zagniatamy. Ja dodałam szczyptę proszku do pieczenia i ciastka troszeczkę wyrosły.
Krok 2. Ciasto dzielimy na pół, część wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki, a do drugiej dodajemy barwnik czerwony, wtedy ciasteczka wyjdą różowe. Drugą część ciasta po zagnieceniu z barwnikiem również wkładamy do woreczka i do lodówki, chociaż na pół godziny.


Krok 3. Ciasto wyciągamy z lodówki , blat posypujemy mogą i rozwałkowujemy ciasto tak by nie było cienkie jak papier. Możemy połączyć ciasta, by ciastka miały dwa kolory, można zrobić jednokolorowe. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy serduszka.
Krok 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Uwaga ja piekłam bez termo obiegu, jeśli ktoś będzie piekł z termo obiegiem to radzę zaglądać do ciasteczek żeby się nie spaliły.
Pomysł 2.
Deser z galaretką
1. galaretka ( wybrany przez ciebie smak )
2. ,,śnieżka'' ( może być również bita śmietana jak kto woli )
3. owoce ( ja mam akurat mrożone maliny )
Po 1. Przygotowujemy sobie naczynia w których będziemy podawać deser, ja wykorzystałam kieliszki do wina i foremkę do babeczki w kształcie serca.
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją do naszych pojemniczków, dodajemy owoce. Jeśli owoce są mrożone, to galaretka szybciej zesztywnieje.
Po 2. Śnieżkę ubijamy tak jak na opakowaniu każe nam producent, wkładamy na chwilę do zamrażalki, ona zrobi się jeszcze gęstsza, i możemy nakładać na galaretkę, ja zrobiłam to rękawem cukierniczym, bo akurat zainwestowałam w nowy i chciałam wypróbować.
Wierz możemy przyozdobić jakąś posypką, czekoladą.
Pomysł 3.
Sakiewki z dwoma farszami
Co potrzebujemy:
-ciasto francuskie
- ciasto na pizze ( jedno i drugie ciasto jest gotowe w Biedronce)
- pół nie dużej papryki
- szpinak ( ja użyłam mrożonego )
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka keczupu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- żółty ser
- ser capreggio
- pierś z kurczaka
- kilka pieczarek
- kiełbasa lub jakaś wędlina
- przyprawy takie jakie lubicie ( u mnie to oregano, zioła toskańskie, szczypta kminku )
Wiem że może się wydawać tego sporo, że dużo pracy ale to jest naprawdę pycha.
Zacznijmy od farszów.
1.
-Umyj, obierz i pokrój pieczarki. Podsmaż je na patelce , razem z cebulą, pokrojoną w kosteczkę, dopraw pieprzem. Przełóż do miseczki niech wystygnie.
-Na patelni rozgrzewamy olej, masło jak kto woli, przysmażamy szpinak, dodajemy do niego pokrojony czosnek ( ktoś ma ogarniętą praskę do czosnku to może zrobić to przez praskę, ja obecnie posiadam bubel a nie praskę ). Do szpinaku dodajemy ser capreggio i chwile tak smażymy. Później przekładamy do miseczki żeby wystygł.
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki przyprawiamy według uznania, i podsmażamy na patelni.
- Kroimy również paprykę i kiełbasę, a żółty ser ścieramy na grubych oczkach na tarce.
- keczup i przecier mieszamy dodajemy odrobinę oregano i słodkiej papryki
2.
- Teraz już z górki. Rozwijamy sobie ciasto francuskie i ciasto do pizzy , kroimy na 8 lub na 6 części jak kto woli. Szpinak łączymy z kurczakiem, natomiast sosik z keczupu i koncentratu pomidorowego rozsmarowujemy a na to pieczarki, kiełbasa, papryka, żółty ser. Robimy z tego sakiewki, można też to zwinąć jak rolady też wyjdzie.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na około 20-25 minut, jeśli ktoś ma piekarnik który szybko przypieka to najbezpieczniej piec 15 minut.
A oto moja propozycja podania :)
Życzę spokojnych walentynek pełnych miłości i byście spędzili je z drugą połówką, a dla tych bez pary żeby znaleźli kiedyś te jedyną miłość na całe życie :)
Komentarze
Prześlij komentarz