Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Święto plonów - Dożynki 2018

Jak co roku I mnie nie mogło zabraknąć tego dnia. Pamiętacie człowiek ze wsi wyjedzie ale wieś z człowieka nigdy. Ja pochodzie z małej wsi Popielewo, leży w województwie wielkopolskim, nad malowniczym jeziorem ciągnącym sie około 15km. Zdjęcie z drona zrobione przez   Łukasza Winarskiego . W naszej gminie w tym roku Dożynki zorganizowani we wsi Jastrzębowo. Były naprawdę udane, pogoda dopisała. Miałam nawet okazje brać udział w konkurencji o nazwie ,, rzut wałkiem w głowe sołtysa", tą głową była dynia. Chyba bardzo lubie naszą panią sołtys bo nie trafiłam. :-P Na stoisku mojej miejscowości można było spróbować chleba ze smalcem, gzikiem I pomidorem. Na zagryske był oczywiście ogórek małosolny, pomidorki. Nie zabrakło również różnych ciast I babeczek. Mam nadzieję że tradycja dożynkowa przetrwa jeszcze wiele wiele lat. Pozdrawiam,  Honorata 

ZIMOWY KREM KALAFIOROWO-BROKUŁOWY




Dużo czosnku, cebula i warzywa to jest połączenie wszystkie czym można ochronić się przed chorobą. Takie niezwykłe połączenie, by nudny krem z brokułu stał się wyrazisty i dodał nam witamin.  


Składniki:
  • opakowanie mrożonego kalafiora( oczywiście może być również świeży)
  • połowa brokułu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • połowa dużej czerwonej cebuli
  • bulion około 0,7 litra



Krok 1. Nalewamy do garnka około 3 litrów wody , gdy woda się nagrzeje wrzucamy różyczki brokułu i kalafiora. Czekamy aż się ugotują, później odcedzamy je.



Krok 2. W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę, nie musi to być na równe kosteczki wszystko i tak będzie zblędowane




Krok 3. Kalafiora, brokuł i cebule z czosnkiem wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, przez chwile. Możemy dorzucić na przykład suszoną albo świeżą pietruszkę, i inne przyprawy według uznania. 

Krok 4. Nie gotujemy już warzyw tylko ładnie wszystko blendujemy na krem. Można zostawić kilka całych różyczek brokułu czy kalafiora do ozdoby. 

Ja przed podaniem dorzuciłam pestki dyni, a dodatkiem do kremu były paluszki chlebowe zamiast na przykład grzanek. 


A na koniec 3 ciekawostki o czosnku :


1. Rzymianie poświęcili czosnek jednej z  bogini. Była to Ceres, bogini płodności. Z czosnku sporządzali napój miłosny z dodatkiem odrobiny kolendry
2. Nasi przodkowie Słowianie stosowali czosnek , jako środek przeciwko ukąszeniu żmii. 
3. Czosnek dobry na przeziębienie wystarczy kilka ząbków czosnku z cebulą, zasypać cukrem i mamy syrop na kaszel domowej roboty taki jak stosowały nasze babcie, mamy. 

Komentarze

Popularne posty