Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Święto plonów - Dożynki 2018

Jak co roku I mnie nie mogło zabraknąć tego dnia. Pamiętacie człowiek ze wsi wyjedzie ale wieś z człowieka nigdy. Ja pochodzie z małej wsi Popielewo, leży w województwie wielkopolskim, nad malowniczym jeziorem ciągnącym sie około 15km. Zdjęcie z drona zrobione przez   Łukasza Winarskiego . W naszej gminie w tym roku Dożynki zorganizowani we wsi Jastrzębowo. Były naprawdę udane, pogoda dopisała. Miałam nawet okazje brać udział w konkurencji o nazwie ,, rzut wałkiem w głowe sołtysa", tą głową była dynia. Chyba bardzo lubie naszą panią sołtys bo nie trafiłam. :-P Na stoisku mojej miejscowości można było spróbować chleba ze smalcem, gzikiem I pomidorem. Na zagryske był oczywiście ogórek małosolny, pomidorki. Nie zabrakło również różnych ciast I babeczek. Mam nadzieję że tradycja dożynkowa przetrwa jeszcze wiele wiele lat. Pozdrawiam,  Honorata 

SAŁATKA CYTRUSOWA - CHARLIE DAIGNEAULT

Przyszła wiosna a wraz z nią ochota na lekkie i smaczne potrawy. Dziś przepis nie mój ale trochę przeze mnie zmieniony. Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki ,,Imprezownik Kulinarny '' której autorem jest Charlie Daigneault. 

Zaczynamy 😊


Co potrzebujemy :
- opakowanie mieszanki sałat
- 1 limonka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
-1 mała garść kolendry ( ja dałam pietruszkę )
- sól i pieprz do smaku 
- kiwi ( tego nie ma w oryginalnym przepisie)




Te dwa składniki ja odrzuciłam ale są w oryginalnym przepisie, jako składniki do sosu  
- kawałek startego imbiru
- 100 ml oliwy z oliwek 



Krok 1. Możemy zacząć od sosu do sałatki. Ścieramy skórkę z limonki, pomarańcza. Wykrawamy kawałek limonki i kawałek pomarańcza i wyciskamy sok. Dodajemy łyżkę ,miodu, pietruszkę/kolendrę, troszkę soli i pieprzu. Mieszamy i sos gotowy.


Krok 2. Owoce obieramy kroimy na małe kawałki, dodajemy do mixu sałat i mieszamy. 
Sos wlewamy przed samym jedzeniem.

Bon appetit








Komentarze

Popularne posty